WAT IS PROCREATE?

MIJN TEKEN- EN SCHILDERPROGRAMMA

Foto van iPad Pro

Tijd voor wat reclame want dat hebben we nog niet genoeg in ons dagelijks leven en nee, ik krijg er niet voor betaald;-) Ik wil alleen een beetje uitleggen wat Procreate nou precies is. 

 

Het is software. Een teken- en schilderprogramma dat je kunt downloaden in de App Store van Apple en dat beschikbaar is voor de iPad. Het kost € 9,99 en als je ziet wat je daarvoor krijgt dan sta je versteld. Althans, ik deed dat wel! 

 

Je krijgt bij het programma een flink aantal sets met penselen (brushes), kleurpaletten en digitaal (aquarel)papier. Verder heb je de beschikking over zo ongeveer alle kleuren van de wereld en naast tekenen en schilderen kan je allerlei bewerkingen doen. Kortom, voor die € 9,99 kan je meteen breed aan de slag. Op YouTube staan oneindig veel lesvideo's, van beginner tot prof. En dát is allemaal gratis.


PENSELEN EN VERFSOORTEN

Digitaal geschilderd konijntje

Op de foto hierboven, die met het konijntje (in gouache overigens), staat de 'penselenbibliotheek' opengeklapt. Ik heb in de loop van de tijd nog een en ander aangeschaft en een voorbeeld zie je hier. In de bibliotheek heb ik LG AquaReal aangeklikt (met het blauwe golfje ervoor. Dat zijn aquarelpenselen van Lisa Glanz. Veel artiesten maken hun eigen penselen en bieden die te koop aan. Uiteraard, want ook zij moeten ergens hun boterham mee verdienen!

 

Als je in de linker kolom op een set klikt (aquarel, gouache, olieverf enz.) dan krijg je rechts alle penselen te zien die in die set zitten. Meestal vind je er een schetspenseel in, diverse andere penselen, mengpenselen en vaak nog andere dingen zoals een spetterpenseel of een confettipenseel. Afijn, teveel om op te noemen.

 

Het prettige is dat je alles kunt uitproberen en ontdekken wat je leuk vindt. Alleen al ermee spelen is een feestje:-)

Aquarel muisje

Muisje, aquarel

Aquarel boetiek urban

Urban boetiek, aquarel

Aquarel gouden bladeren

'Bladgoud', aquarel


Hierboven wat voorbeelden van mijn maaksels. Ik wil altijd alles uitproberen dus een 'vaste stijl' heb ik (nog) niet.

 

Na een paar maanden gewerkt te hebben met deze software wordt ik eigenlijk alleen maar enthousiaster. De iPad Pro 12,9 inch is een aardige slag groter dan de 'gangbare' iPads en dat verhoogt het teken- en schilderplezier. De Pro heeft nog meer voordelen waaronder een supermooi geluid, maar daar gaat dit blog niet over;-)

 

Verder gebruik ik de Apple Pencil 2nd generation. Deze 'pen' klikt vast aan de bovenkant van de iPad (magnetisch) en laadt daar op.


VIDEO'S EN LESSEN

Als ik start met tekenen of schilderen wordt er meteen een video opgenomen (dit kan je ook uitzetten als je dat niet wilt). Heel leuk om terug te kijken, zeker als je ziet hoe je hebt gestunteld om iets goed te krijgen:-D Meer video's staan op deze pagina.


De spin op bovenstaande video heb ik gemaakt aan de hand van een online les van de Nederlandse Floortje. Samen met anderen (wereldwijd) zorgt zij voor veel gratis lessen, o.a. op YouTube.

 

Ook zijn er veel betaalde cursussen over alle technieken en soms doe ik dat als iets me heel erg aanspreekt en ik wat verder in de materie wil duiken.

 

Bij de lessen op YouTube geven de 'leraren' vaak gratis de penselen en kleurpaletten die nodig zijn voor die specifieke les, zodat je helemaal goed voorbereid bent en verder krijg je duizelingwekkend veel tips e.d.!

Spin geschilderd in Procreate


PROBEER HET EENS!

Enveloppen digitaal geschilderd in Procreate

Wat ik erg leuk vind is dat Procreate perfect aansluit bij Photoshop, zodat ik nog allerlei bewerkingen kan doen om iets aan te passen voor mijn websites bijvoorbeeld. 

 

Zoals deze enveloppen. Ik had er 1 gemaakt in Procreate en voor de contactpagina van deze website wilde ik een leuke foto hebben. Dus heb ik er een hele rij van gemaakt met uit de middelste een briefje met begroeting (bewust op de kop want ik heb het soms graag anders dan anders;-)

Transparante roos in aquarel
Transparante vlinder digitaal geschilderd
Gebakken ei digitaal geschilderd

Ik hoop dat ik je een goede indruk heb kunnen geven van digitaal schilderen. Neem van mij aan dat je compleet van de wereld bent als je hiermee werkt. En echt, ook al heb je nog nooit getekend of geschilderd, ook voor hele 'verse' beginners is er meer dan voldoende gratis materiaal om gewoon eens te proberen. Het zal je verbazen wat je op dag 1 al produceert!

 

Deze software kan ook op een gangbare maat iPad maar die mag dan niet te oud zijn (iPad OS 13.2 of nieuwer) en een Apple pencil is ook aan te raden.

 

Wil je video's zien over hoe Procreate werkt? Kijk dan hier.

 

Mocht je het gaan proberen: heel veel plezier!

Reactie schrijven

Commentaren: 0
Siny de Deugd owner by madebysiny.com
Decoratief element